Home Mens & maatschappij Gespot: Nederlandse driekleur op onze Grote Markt!

Gespot: Nederlandse driekleur op onze Grote Markt!

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Aan de gevel van het prachtige Kreglinger huis aan de Grote Markt wappert de Nederlandse vlag. Het Nederlandse Consulaat-Generaal opende er op 24 juni 2021 haar kantoren.

“Nee, het is geen verovering door Nederland”, licht Bert van der Lingen, de Consul-Generaal, ons toe, “Dit kantoor op de Antwerpse Grote Markt biedt ons de zichtbaarheid die we wensen om jullie duidelijk te maken hoe belangrijk deze regio voor ons Nederlanders is, op economisch vlak!”. België is  inderdaad de tweede handelspartner na Duitsland voor de Nederlandse economie.

Deze dynamische diplomaat stuurde dus zelf aan op deze centrale locatie voor zijn kantoren. Hij nam de functie van Consul-Generaal op in september 2018 en zal weldra de fakkel doorgeven in de context van diplomatieke rotatie. Zo krijgen wij een afscheidsinterview en blikt hij tevreden terug op de periode die hij als Consul-Generaal in Antwerpen doorbracht.

Synergieën

“Hoe ervaar ik de Vlaamse maakindustrie? Ik heb hier zaakvoerders met veel ambitie en zelfvertrouwen ontmoet, waarvan velen leider zijn in hun segment. Voor het opbouwen van goede contacten in Vlaanderen is het superbelangrijk te investeren in vertrouwen, een luisterend oor te hebben en een lange termijn relatie op te bouwen. Zo kon ik als bruggenbouwer voor de Nederlandse economische belangen banden smeden met de Vlaamse overheid en industrie. Op het vlak van havenontwikkeling, infrastructuurwerken, verduurzaming van de binnenvaart, windparken op zee en de ontwikkeling van een Lage-Landenvisie op een gezamenlijke “Hydrogen Valley” kunnen grote voordelen in pre-competitieve skills en synergieën worden behaald.”

Bert van der Lingen, Nederlands Consul-Generaal in Antwerpen

Bert van Lingen neemt een aantal best practices uit Vlaanderen mee naar Nederland, zoals de “quadruple helix”-aanpak met inspraak van burgers en maatschappelijke organisaties. Verder hoopt hij op de verderzetting van de (nog) nieuwe Vlaams-Nederlandse havendagen, waar bijzonder waardevolle contacten werden gelegd. “Samen zijn we sterker. Onze regio’s dienen zich van een mondiale leiderspositie te verzekeren in de duurzame economie van de toekomst!”. 

Zo namen we afscheid van deze minzame, wereldwijze en open-minded diplomaat en kijken we ernaar uit om diens opvolger, Karen van Stegeren, weldra te ontmoeten.