Home Cultuur De Academie als een internationaal open huis voor Schone Kunsten

De Academie als een internationaal open huis voor Schone Kunsten

Johan Pas (foto Philippe Verhoeven)

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen viert haar 360 jaar in 2023. In dit feestjaar reikt de Academie de hand aan een wereld in volle verandering. Zo komt een ware 360° ervaring (all round opname = de gehele omgeving komt in beeld) tot stand. Het dynamisch onderzoek van zowel de Academie als van kunst in het algemeen naar hun plaats in de wereld, de stad, de wijk wordt de leidraad voor de activiteiten in de eerste helft van 2023. 

De Academie vormt, net als het Conservatorium, een “School of Arts” van de AP Hogeschool. De Engelstalige bachelor- en masteropleidingen en het artistiek onderzoek via ondermeer doctorerende kunstenaars zorgen voor een internationale top reputatie en uitstraling. Naast de internationaal heel bekende Mode-afdeling genieten ook de andere kunstopleidingen van de Academie een toenemend internationaal prestige. Antwerpen als locatie draagt zeker ook bij tot dit succes. Niet alleen ligt Antwerpen centraal in Europa met vlotte verbindingen, wat studenten uit andere continenten appreciëren, maar onze stad is ook betaalbaar(der), kunstzinnig en sympathiek. Iets meer dan de helft van de kunststudenten van de Academie komt uit het buitenland en dat uit zo’n 50-tal landen. Dergelijke internationale omgeving brengt natuurlijk ook haar uitdagingen mee.  Het docentencorps wordt specifiek getraind in interculturele vaardigheden. Daarnaast is kunst per definitie een taal die verbindt. De individuele expressies in kunstwerken bieden de vele nationaliteiten aan de Academie een gemeenschappelijke taal waarbij respect voor de ander en het anders-zijn tot stand komt.

De rijke traditie in de kunstopleiding wordt door Johan Pas, die als hoofd belast is met het beleid van de Academie, met respect behandeld. “Onze focus is het maken van én denken over kunst. Elke afdeling werkt vanuit een eigen atelier aan beide onderwijsaspecten.”, onderstreept Johan. “De Academie is een robuust instituut met een lange en schitterende geschiedenis.  Onder het thema 360 ° willen we ons kunstonderwijs toetsen aan de nieuwe uitdagingen, en dit zowel lokaal als internationaal.  Het feestjaar wordt voor de Academie zowel een “ijkpunt” voor verderzetting als een startpunt voor het opnemen van nieuwe opportuniteiten.”. Een sterke alumniwerking zal de aanwezigheid van haar oud-studenten in de wereld prominenter in kaart brengen en voor de activiteiten in het komend feestjaar zullen ze worden uitgenodigd en op de gastlijst staan. 

De heraanleg van de Antwerpse campus aan de Mutsaardstraat wordt in overleg met de universiteit Antwerpen uitgewerkt. Ondertussen komen onder de noemer “Studio Stadswaag” gedurende twee jaar projecten in de publieke ruimte van de Stadswaag tot stand. Het begrip ‘open huis’ zal zich ook vertalen door een verhoogde bereikbaarheid voor de buurt. De beoogde heropening van de mooie poort aan de Stadswaag en de restauratie van het tempelgebouw zullen de buurtbewoners in de toekomst ongetwijfeld aangenaam verrassen.