Home Cultuur Copernicaanse revolutie aan het Steen

Copernicaanse revolutie aan het Steen

De vismarkt zoals die zich voor het Steen bevond voor de rechttrekking van de kades eind 19e Eeuw

Wil je dit artikel lezen?

Registreer en lees dit artikel gratis.
Bovendien ontvang je Bij de Hand maandelijks in je mailbox!
Bent u reeds eerder geregistreerd via de oude website dan volstaat het om hier uw gegevens te bevestigen. Wanneer u onze cookies aanvaardt zal u niet steeds opnieuw moeten inloggen. Wilt u de artikels lezen via een andere browser of ander device, dan zal u ook daar uw gegevens dienen te bevestigen. Geen zorgen, u zal geen dubbele mails ontvangen en kan zich steeds uitschrijven voor de nieuwsbrief zonder verlies van uw account op de website.

Een radicale wending of Copernicaanse revolutie,  Antwerpse stadsbesturen schrikken er niet voor terug. Zo besloot men tegen het eind van de 19e Eeuw de Schelde recht te trekken, waardoor de rivier behoorlijk verbreed werd.

Een groot deel van de Antwerpse historische stad diende ervoor gesloopt, de zg. uitsprong aan de “Werf”. Het Burchtplein en tal van straten werden van de kaart geveegd en het huizenfront werd achteruit, dus weg van de Schelde, verplaatst. Om het niveauverschil tussen de kades en de hoger gelegen Zilversmidstraat en Kaasstraat op te vangen, werd de trap nabij de Willem Ogierplaats gebouwd. Bij de rechttrekking van de Schelde verdween de historische “Vismarkt” in de buurt van het Steen. Nabij de Zuiderdokken werd nadien een nieuwe vismijn geopend.

Tijdens de restauratiewerken aan het Rubenshuis vindt het schilderij “Een Dame op de Vismarkt te Antwerpen” van Adriaen van Utrecht en Marten Pepijn een voorlopige thuis in de leeszaal van het Steen. Zo kunnen we  opnieuw in het Steen het reilen en zeilen van de Antwerpse historische vismarkt aanschouwen.