Stadsform nodigt je uit: denk en praat mee over de toekomst van je stad

Stadsform, gelegen aan de Stadswaag nummer 6, opende zopas haar derde seizoen als hét Vlaamse centrum voor dialoog over de stad van morgen. Jan Denoo, stedenbouwkundige en mede-oprichter van Stadsform, vertelt wat het Stadsform initiatief ons als buurtbewoners kan opleveren. 

Dag Jan, Hoe verenigen jullie het toekomst-denken over steden met het historische karakter van een stad als Antwerpen?

Wij willen met Stadsform vooral inzicht geven in hoe een stad continu verandert en hoe burgers daar een rol in kunnen opnemen. Een stad is geen statisch gegeven. Aan recente ontwikkelingen zoals pakjeskoeriers, steps of elektrische voertuigen besteden we aandacht. In “Hack de stad” bezinnen we ons over de rol van technologie in de publieke ruimte onder de noemer “Tech op je stoep”. 

Daarnaast speelt de historische waarde van onze locatie aan de Stadswaag ook een rol. 

Samen met lokale organisaties en buurtbewoners nemen we de geschiedenis van de Stadwaag in het project “Studio Stadswaag” onder de loep. De inbreng van de buurtbewoners draagt bij aan een co-creatieproces met de Academie voor de Stadswaag en aan de plannen voor vernieuwing van het plein. Dergelijke participatieve werkwijze voor stadsontwikkeling kan een voorbeeld zijn voor  vernieuwing van andere plekken in de stad. 

Studio Stadswaag is een samenwerking tussen het District Antwerpen, de Vlaamse Gemeenschap, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Stadsform vzw, en de Universiteit Antwerpen – Faculteit Ontwerpwetenschappen.

https://www.uantwerpen.be/nl/overuantwerpen/faculteiten/ontwerpwetenschappen/nieuws-en-activiteiten/studio-stadswaag/ 

Buurtbewoners worden warm uitgenodigd om de dialoogavonden over de Stadswaag en over verdere stedelijke ontwikkelingen zoals “Hack De Stad” bij te wonen en hun mening te geven! 

Noteer alvast in uw agenda (inschrijven kan via de website van Stadsform):

Mooi. Naar welke andere activiteiten kijk jij dit seizoen het meeste uit?

Naast de dialoogavonden die we organiseren, willen we het komende jaar ook inzetten op het vertonen van informatieve films en documentaires. We willen ook de manieren om mensen in dialoog te laten gaan verbinden met een verrassende kijk op hun stad door aan sommige van onze thema-avonden ook stadswandelingen te koppelen. 

Meer info: www.stadsform.be

Tekst: Marleen Jacobs

Wil je meer artikels lezen? Registreer je gratis.

Dit is slechts een van onze vele artikels. Wil je meer artikels lezen uit onze wijkkrant? Registreer je dan via onderstaande knop en je ontvangt Bij de Hand in je e-mailbox. Daarnaast ontvang je ook onze agenda met tips over de maandelijkse activiteiten in het Historisch Centrum van Antwerpen.

Ben je al geregistreerd?
Dan hoef je niet opnieuw te registreren. Je ontvangt automatisch de wijkkrant in je e-mailbox.

Lees ook:

Evenementen & Activiteiten

Feest in de wijk

Feest in de wijk KERSTDRINK JUNGLE BELLS Op Vrijdag 16 december vind je vanaf 14 uur tot 20 uur een warme ambiance, lekkernijen en livemuziek

Meer Lezen »