Verbluft zie ik: Ganterie Boon

Ganterie Boon is de laatst overgebleven handschoenenwinkel in Antwerpen.  Sofie Possemiers, die de derde generatie vertegenwoordigt, baat deze familiewinkel uit op de Lombardenvest, niet ver van de Nationalestraat. Wanneer je de winkel binnenstapt dan overvalt je enige nostalgie naar de vorige eeuw. Het interieur straalt rust en tijdloosheid uit. De geur van leder prikkelt de neus. Hier ervaar je handschoenen uitkiezen als een totaal-belevenis.

Sofie houdt zo’n 6.000 paar handschoenen in voorraad, in elke maat en in vele kleuren. Ze worden zorgvuldig gestockeerd in dozen die nog dateren van het jaar 1929. Aan elk paar handschoenen werkt een achttal mensen, elk met een specifiek vakmanschap. Sofie doet beroep op kleine, liefst lokale ateliers. Naast de webshop blijft een fysieke winkel een noodzaak, want passen en nazorg lukken natuurlijk niet digitaal. De winkel heeft ook een eigen atelier waar herstellingen kunnen uitgevoerd worden. Desgewenst kan de hele binnen voering van een paar handschoenen vernieuwd worden.

De meest exclusieve handschoenen worden vervaardigd uit leder van hert, everzwijn, slang en zelfs struisvogel. Voor de binnen voering zijn kasjmier en zijde het neusje van de zalm.

Sofie is zelf veganist en volgt met passie de nieuwste, duurzame ontwikkelingen op de handschoenmarkt. Er wordt koortsachtig gezocht naar nieuwe basismaterialen om leder te vervangen. Zo wordt er onder andere geëxperimenteerd met nieuwe recuperatiematerialen uit afvalstromen van groenten- en fruitafval, materiaal uit paddenstoelen en cactusleder. Of de kwaliteit, de economische waarde en duurzaamheid van deze nieuwe grondstoffen het zullen halen van de klassieke materialen, dat zal de toekomst uitwijzen. Wordt zeker vervolgd.

Lees ook: