Stadsfestival ‘Barokke influencers’ laat de stad bruisen

Als je aan jongeren vraagt wie een ‘influencer’ is, dan krijg je meteen een resem namen te horen van jongelui, die quasi permanent aanwezig zijn op sociale media. Deze influencers zijn opinieleiders en beïnvloeden de houding, het gedrag, de opinies en de aankoopbeslissingen van hun volgers.

Het lijkt een nieuwe trend maar in werkelijkheid is dergelijke beïnvloeding van alle tijden. Om dit aan te tonen volstaat het enkele eeuwen terug te gaan  in de tijd. Antwerpen wordt met zijn Gouden Eeuw wel eens het New York van de 16de eeuw genoemd.  Ondanks die uitzonderlijke episode van rijkdom en welvaart pakten zich donkere wolken samen boven de hoofden van de Sinjoren. Een gigantisch probleem was immers de strijd om de ‘waarheid’ gevoerd tussen katholieken en  protestanten. Na een, op zijn zachtst gezegd, heel turbulente periode winnen de katholieken het pleit in de Zuidelijke Nederlanden. Het protestantisme wordt verboden en Antwerpen wordt (terug) een katholiek bastion.  Maar er zijn diepe wonden geslagen en het lijkt of niemand nog weet wat precies dé waarheid is.

Het is in deze tijd van onzekerheid en twijfel dat de Jezuïeten, als influencers avant la lettre en gestuwd door de paus, ingrijpen. Zij achten het moment rijp om het katholicisme te boosten. Om dit doel te bereiken worden alle registers opengetrokken. Zij schakelen er de beste schilders, beeldhouwers, componisten en ja zelfs theatermakers uit die tijd voor in. Het doel was de katholieken te sterken in hun overtuiging en protestanten te stimuleren om terug te keren tot ‘het ware geloof’.

Barokke Influencers wordt een uniek stadsfestival in 2023 op initiatief van de stichting ‘Jezuïetenerfgoed’. Het stadsfestival laat ons de invloed zien van de barok in de 17de eeuw maar ook hoe deze periode heeft doorgewerkt tot ver in de 20ste eeuw en welke erfenis zij achterlaat vandaag. 

Wat krijgen we te zien, te horen of te beleven? Vooral de veelzijdigheid van het programma is opvallend. Het gaat van Rubens en de Jezuïeten over avant-garde met haar gelovige dimensie en hedendaagse kunst tot barokke influencers vandaag. Je krijgt het allemaal op verschillende locaties in de binnenstad. Van maart tot november 2023 staan er naast schitterende expo’s en pakkende muziekconcerten ook interessante evenementen op het programma. Het festival biedt ook een reeks lezingen aan met sprekers uit binnen- en buitenland over de grote vragen in onze samenleving.  Maar net zo goed is er een markant belevingsparcours voor jong en oud. Vijftien cultuurhuizen verlenen hun medewerking aan dit initiatief. Ben je overtuigd? 

Het programma kan je hier raadplegen : Aanstaande Evenementen – barokkeinfluencers.be

Nu al kan je een podcast reeks van Anke Verschueren beluisteren waar elke aflevering een universeel onderwerp behandelt, dat tegelijk eeuwenoud én brandend actueel is. Zo krijg je meer inzicht in de erfenis van de barok in onze huidige tijd. Te beluisteren op Spotify: Barokke Influencers https://open.spotify.com/show/2F6xIo5AoT0G7zScu6N85B 

Lees ook:

Verbluft zie ik: Ganterie Boon

Verbluft zie ik: Ganterie Boon Ganterie Boon is de laatst overgebleven handschoenenwinkel in Antwerpen.  Sofie Possemiers, die de derde generatie vertegenwoordigt, baat deze familiewinkel uit

Meer Lezen »