KdG Groenplaats biedt evenementensector kennis en kunde

Aan de Groenplaats vind je de grote stadscampus van Karel de Grote Hogeschool (KdG) waar studenten Handelswetenschappen en Bedrijfskunde van de hogeschool thuis zijn. KdG biedt hier uiteraard onderwijs aan, maar daarnaast doet het er ook maatschappelijk relevant onderzoek en dienstverlening rond de impact van evenementen. Onze redactie sprak er met Christine Merckx, hoofd van het expertisecentrum Publieke Impact (https://www.publiekeimpact.be/). 

“De campus Groenplaats is een fijne werkplek, wat een uitzicht heb ik hier!”, lacht Christine. “Aan nieuwe studenten zeg ik graag dat ze bij regenweer met het openbaar vervoer vanuit het Centraal Station hier kunnen geraken zonder nat te worden!” 

KdG is nog voor enkele jaren aan de Groenplaats aanwezig (op termijn wordt er verhuisd naar een campus in aanbouw op de Meir) en momenteel worden er zelfs nog herinrichtingen en verbeteringswerken uitgevoerd.  Christine stuurt in de campus Groenplaats een dertiental hooggespecialiseerde onderzoekers aan, die zich buigen over de wondere wereld van evenementen in onze maatschappij.  

De evenementensector is een belangrijke werkgever in Vlaanderen en vele bedrijven zijn topleveranciers aan internationale festivals en optredens. Desondanks is er (nog steeds) geen specifiek Paritair Comité en is de studie van de impact van evenementen nog een ‘jong’ onderzoek domein. 

Het eerste onderzoek startte Christine op in 2014. Toen kreeg KdG de opdracht van Stad Antwerpen om de maatschappelijke en economische effecten van de “Antwerp 10 Miles” te berekenen.  Het toen ontwikkelde ROI-model (Return On Investment = opbrengst van investering) kan men nu als eventorganisator of als overheid gratis gebruiken. Via een score op een achttal criteria kan men vaststellen of een evenement leefbaar, levendig én verbindend onder mensen zal zijn.  Dit draagt bij tot een efficiënt beheer van de openbare middelen die naar de grote evenementen gaan.

Veiligheid, duurzaamheid en toegankelijkheid zijn momenteel kritische succesfactoren bij de organisatie van “grote” evenementen. Op het vlak van veiligheid droeg  het KdG-expertisecentrum bij tot de veilige heropstart van de evenementen post-Corona. Hiervoor werkten de onderzoekers van KdG samen met Toerisme Vlaanderen en de Alliantie van Belgische Eventfederaties.  

Daarnaast is het beheersen van grote massa’s eveneens een onderzoek aspect van belang. Bijkomende risico’s voor evenementen correct inschatten maakt het werk van deze onderzoekers heel belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de meteorologische omstandigheden en wat deze in Pukkelpop enige tijd geleden hebben aangericht!

In het Historisch Centrum Antwerpen maken wij als bewoners veel evenementen mee in onze wijk. Het is dus fijn te vernemen dat impactstudies voor evenementen een bijzondere specialisatie zijn hier aan de Groenplaats.

Lees ook:

Hart voor Ernani

Hart voor Ernani Hoe vaak luister jij naar je hart? Met de actie ‘Hart voor Ernani’ wijzen ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en Opera Ballet Vlaanderen

Meer Lezen »

Miljaar, gij chansaar!

Miljaar, gij chansaar! Bovenstaande slagzin staat te lezen op een prentkaart in de vitrine van De Wijnfaktorij een Antwerpse wijnmaker van top klasse actief in

Meer Lezen »