Hart voor Ernani

Hoe vaak luister jij naar je hart? Met de actie ‘Hart voor Ernani’ wijzen ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en Opera Ballet Vlaanderen in de december op het belang van ons hart. Het gaat dan niet alleen over het orgaan, het welzijn en het belang van preventie en screening, maar ook over de meer symbolische betekenis: het hart als de plek waar we onze emoties, verdriet, liefde en trauma bewaren en verwerken.

Verdi koos er in zijn opera Ernani voor om te focussen op de beleving van de rauwe en realistische emoties van de individuele personages. Die impact op de gevoelswereld wordt, in de regie van Barbora Horáková Joly, zichtbaar gemaakt op het podium door middel van een enorm kloppend hart. 

“Over de relatie tussen emotie en het hart wordt momenteel veel onderzoek verricht”, zegt Dr. Nathalie Meyten van ZNA. “Hartfalen blijft dan ook één van de belangrijkste doodsoorzaken. Hartscreening moet daarom veel hoger op de agenda komen bij mensen”.
Ook bij Opera Ballet Vlaanderen leeft de wens dat mensen meer luisteren naar hun hart. “Opera is het medium bij uitstek om emoties te verwerken”, zegt Jan Vandenhouwe, artistiek directeur. “De combinatie van een dramatisch verhaal, enscenering, live uitgevoerde muziek en de kwetsbaarheid van de menselijke stem, spreekt immers rechtstreeks het hart aan.”

Samen willen beide partijen het brede publiek aansporen om, zeker in deze wintermaanden, extra aandacht te geven aan het hart: ernaar luisteren of ernaar laten luisteren en stilstaan bij de rol van het hart zowel op emotioneel als op medisch vlak is de boodschap!

Meer info via www.operaballet.be/hartvoorernani

Lees ook:

Miljaar, gij chansaar!

Miljaar, gij chansaar! Bovenstaande slagzin staat te lezen op een prentkaart in de vitrine van De Wijnfaktorij een Antwerpse wijnmaker van top klasse actief in

Meer Lezen »