De Academie als een internationaal open huis voor de kunst

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen viert haar 360ste verjaardag in 2023. In dit feestjaar reikt de Academie de hand aan een wereld in volle verandering. Zo komt een ware 360° ervaring (all round opname = de gehele omgeving komt in beeld) tot stand. Een dynamisch onderzoek door zowel de Academie als de kunst in het algemeen naar hun plaats in de wereld, de stad, de wijk, wordt de leidraad voor de activiteiten in de eerste helft van 2023.  

De Academie vormt, met  het Conservatorium, de “School of Arts” van de AP Hogeschool. De Engelstalige bachelor- en masteropleidingen en het artistiek onderzoek via onder meer doctorerende kunstenaars zorgen voor een internationale top reputatie en uitstraling. Naast de internationaal gerenommeerde Modeafdeling genieten ook de andere kunstopleidingen van de Academie een toenemend internationaal prestige. Antwerpen als locatie draagt zeker ook bij tot dit succes. Niet alleen ligt Antwerpen centraal in Europa met vlotte verbindingen, wat studenten uit andere continenten appreciëren, maar onze stad is ook betaalbaar(der), kunstzinnig en sympathiek.

Iets meer dan de helft van de kunststudenten van de Academie komt uit het buitenland en dat uit zo’n 50-tal landen. Dergelijke internationale omgeving brengt natuurlijk ook enkele uitdagingen met zich mee.  Daarom wordt het docentencorps specifiek getraind in interculturele vaardigheden. Kunst is natuurlijk per definitie een taal die verbindt. Hoewel artiesten van verschillende nationaliteiten aan de Academie individuele expressies in hun kunstwerken uiten, is de taal die ze daarbij gebruiken universeel en gemeenschappelijk,  wat leidt tot respect voor de ander en het anders-zijn.

Het is aan Johan Pas, als hoofd belast met het beleid van de Academie, om de rijke traditie in de kunstopleiding met respect te behandelen. “Onze focus is het maken van én denken over kunst. Elke afdeling werkt vanuit een eigen atelier aan beide onderwijsaspecten.”, onderstreept Johan. “De Academie is een robuust instituut met een lange en schitterende geschiedenis. Onder het thema ‘360°’ willen we ons kunstonderwijs toetsen aan de nieuwe uitdagingen, en dit zowel lokaal als internationaal.  Het feestjaar wordt voor de Academie zowel een ’ijkpunt‘ voor verderzetting als een ‘startpunt’ voor het opnemen van nieuwe opportuniteiten.” Een sterke alumniwerking zal de diaspora van oud-studenten in de wereld prominenter in kaart brengen. Die alumni worden voor de activiteiten in het komend feestjaar  ook uitgenodigd en zullen dus op de gastlijst staan.  

De heraanleg van de Antwerpse campus aan de Mutsaardstraat wordt in overleg met de universiteit Antwerpen uitgewerkt. Ondertussen komen onder de noemer “Studio Stadswaag” gedurende twee jaar projecten in de publieke ruimte van de Stadswaag tot stand. Het begrip ‘open huis’ zal zich ook uiten in een verhoogde bereikbaarheid voor de buurt. De beoogde heropening van de mooie poort aan de Stadswaag en de restauratie van het tempelgebouw zullen de buurtbewoners in de toekomst ongetwijfeld aangenaam verrassen.

Lees ook:

Verbluft zie ik: Ganterie Boon

Verbluft zie ik: Ganterie Boon Ganterie Boon is de laatst overgebleven handschoenenwinkel in Antwerpen.  Sofie Possemiers, die de derde generatie vertegenwoordigt, baat deze familiewinkel uit

Meer Lezen »