Snelle(re) vergroening Scheldeboord

Inwoners van het historisch centrum en het Eilandje kijken halsreikend uit naar de heraanleg van het openbaar domein rondom het historisch gebouw van het Loodswezen. Het ontwerpbureau Bas Smets werd voor het ontwerp aangesteld in januari eerder dit jaar. Deze landschapsspecialisten staan bekend in het Brusselse door expo’s van hun concepten en waren ook in tweede helft van 2013 in de Singel aanwezig met de expo “Landschappen”.  De internetsite van dit landschapsbureau laat ons weten dat de Stad Parijs op hen beroep doet voor de heraanleg van de omgeving van de Notre-Dame de Paris. Kortom, hier mogen we een en ander spectaculairs verwachten!

De ontwerpers stelden reeds voor om in deze omgeving een “namenmonument” als herdenking van de Antwerpse slachtoffers van de 2e Wereldoorlog te voorzien én zij tekenen de heraanleg verder uit waarbij vergroening en welzijn van de buurt voorop staan . Deze werken zijn wel pas  voorzien in 2024.

Ondertussen gaat nu reeds de schop in de grond aan de Orteliuskaai, namelijk in het stuk tussen de Koolvliet en de Sint-Pietersvliet. Kasseien, die er nog niet zo lang geleden werden gelegd, worden er nu verwijderd op een terrein van 4 500 m².  Komende zomer zouden we daar moeten kunnen verpozen op een bloemrijk gazon. Met de ervaring van de recente hittegolf en van het fenomeen van ‘stedelijk hitte-eiland’ vers in het geheugen, is een verpozing op het gras aan de Schelde een mooi vooruitzicht. 

Hopelijk kan het gezond verstand van onze toezichthoudende ambtenaren bij de aanleg van deze groene zone het landschapsbureau Bas Smets er tijdig van weerhouden hun “biospheric benches” daar neer te zetten. Dit zijn (zogenaamde) zitbanken die uit lagen steen bestaan bij elkaar gehouden door metalen banden. Kortom, on-zit-baar, maar blijkbaar een échte ‘architecten-mode-verschijnsel’. Eerder al konden architectuur-gestuurde ontwerpers gelijkaardige dure stenen (on-zit-bare) banken neerpoten op het Leonie Glass plein aan de achterkant van het museum Diva. Dit gebeurde op basis van het ontwerp van het bureau Stramien dat bovendien het hele (vlakke) plein ook nog gingen voorzien van hoogtedrempels uit dure natuurstenen, zogenaamd om open mijnen gelaagdheid weer te geven! Die factuur betalen wij mee, maar spijtig genoeg zit daarvan gaan genieten er evenwel niet in. Een inclusief beleid dat rekening houdt met de bewoners en toeristen die minder goed ter been zijn en een rustmoment verdienen in een mooi pleintje kan men dat niet noemen. Men behoedde ons van dergelijke architectenfantasietjes in dit nieuwe project aan de kade. Althans dat mogen we hopen.. 

Wil je meer artikels lezen? Registreer je gratis.

Dit is slechts een van onze vele artikels. Wil je meer artikels lezen uit onze wijkkrant? Registreer je dan via onderstaande knop en je ontvangt Bij de Hand in je e-mailbox. Daarnaast ontvang je ook onze agenda met tips over de maandelijkse activiteiten in het Historisch Centrum van Antwerpen.

Ben je al geregistreerd?
Dan hoef je niet opnieuw te registreren. Je ontvangt automatisch de wijkkrant in je e-mailbox.

Lees ook:

Evenementen & Activiteiten

Feest in de wijk

Feest in de wijk KERSTDRINK JUNGLE BELLS Op Vrijdag 16 december vind je vanaf 14 uur tot 20 uur een warme ambiance, lekkernijen en livemuziek

Meer Lezen »