Het praalgraf van Isabella van Bourbon en ‘De Plek’: dubbele topper in de Kathedraal

Inwoners van de Provincie Antwerpen genieten gratis toegang tot onze prachtige Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het is een warme aanrader van ‘Bij de Hand’, de wijkkrant van het historisch centrum Antwerpen, om snel eens een bezoek aan de kathedraal in te plannen! Immers je kan er recent twee toppers ontdekken: het praalgraf van Isabella van Bourbon en ‘De Plek’. 

Op zondagnamiddag 25 september 2022 verwelkomde de Antwerpse geloofsgemeenschap de terugkeer van het praalgraf van Isabella van Bourbon in de Kathedraal. Het grafbeeld is een prachtstuk uit de laatmiddeleeuwse gotiek. Het werd door Maria van Bourgondië, haar dochter en toenmalige landvoogdes van onze contreien, bij de beste kunstenaars besteld en in 1478 ingehuldigd. De eerste bestemming van het grafmonument was het hoogkoor van de intussen lang verdwenen Sint-Michielsabdij in Antwerpen. Het beeldhouwwerk heeft een woelige geschiedenis doorstaan en voegt een artistieke en historische meerwaarde toe aan het bezoek aan de Kathedraal. 

De sierlijke, levensgrote weergave van de overleden Isabella, de fijne gevouwen handen en het hoofd met mooie haarlokken, rustend op een kussen, wekken esthetische waardering. Historisch respect flakkert op wanneer je bedenkt dat deze jongedame overleed in Antwerpen op 29 jarige leeftijd toen ze op doorreis was naar Gent, ze gehuwd was met Karel de Stoute die in 1467 hertog van Bourgondië werd en ze dus via haar dochter in de opbouw van de Bourgondiërs ’s stamboom participeerde waarin Filips de Schone, Karel V en Filips II voorkwamen, namen die ongetwijfeld ook uw geschiedenislessen beheerst hebben. http://histoforum.net/wilhelmus/stamboom.html 

Kanunnik Bart Paepen, pastoor en vicaris van de Kathedraal, leidde de talrijke aanwezigen rond in de Kathedraal en wees talrijke details aan die met deze periode verband houden. Ter info: de gidsen van TOPA vzw geven regelmatig gratis geleide wandelingen waar je kan bij aansluiten om zelf ook meer te vernemen. https://topa.be/olv-kathedraal/rondleidingen/ 

Een honderdtal aanwezigen bleven nadien en woonden de vespers bij. Dan volgde een receptie in ‘De Plek’.  Deze nieuw ingerichte foyer was voordien de Sint-Janskapel naast de sacristie en is nu een ontmoetingsruimte voor de kathedraalbezoeker waar een drankje kan worden genuttigd. Bij mooi weer kan je er zelfs op een besloten terras plaatsnemen. De dagelijkse uitbating werd toevertrouwd aan de vzw MET SENSE in context van sociale tewerkstelling. 

Het ‘kathedraalbier’ dat er aangeboden wordt is ook in de shop te verkrijgen en draagt de namen “Memento” voor het donkere bier, wat refereert naar ‘Memento Mori’ voor het beeld van de monnik met op zijn schoot een doodshoofd boven de hoofdingang, en “Aurora” voor het blonde bier, wat refereert naar het Oosten, richting naar waar de gelovigen zich van oudsher toe wenden. Aan het plafond hangt een merkwaardig kunstwerk ’Paradise Lost’ van Nicole S. Pousset. ‘De Plek’ biedt een rustpauze in een drukke stad binnen de prachtige muren van de Kathedraal en is zeker jouw bezoekje waard.

Openingsuren Kathedraal: Weekdagen 10u-17 u / Zaterdag: 10u-15u / Zondag: 13u-17u

Informatie over ‘De Plek’: https://www.dekathedraal.be/nl/de-plek 

Interesse in de geschiedenis en rondzwervingen van het mooie grafmonument van Isabella? Lees verder https://antwerpenurbi.wordpress.com/2019/11/03/grafbeeld-isabella-van-bourbon/ 

Wil je meer artikels lezen? Registreer je gratis.

Dit is slechts een van onze vele artikels. Wil je meer artikels lezen uit onze wijkkrant? Registreer je dan via onderstaande knop en je ontvangt Bij de Hand in je e-mailbox. Daarnaast ontvang je ook onze agenda met tips over de maandelijkse activiteiten in het Historisch Centrum van Antwerpen.

Ben je al geregistreerd?
Dan hoef je niet opnieuw te registreren. Je ontvangt automatisch de wijkkrant in je e-mailbox.

Lees ook:

Evenementen & Activiteiten

Feest in de wijk

Feest in de wijk KERSTDRINK JUNGLE BELLS Op Vrijdag 16 december vind je vanaf 14 uur tot 20 uur een warme ambiance, lekkernijen en livemuziek

Meer Lezen »