Werken gestart in de Hoogstraat, (en 't was hoog tijd!)

De Hoogstraat in Antwerpen is tot ver buiten onze wijk gekend. Waar anders vind je op zondag alle handelszaken open en bieden diverse horeca gelegenheden de mogelijkheid om even te verpozen met een drankje en een hapje? Het is er ook heerlijk flaneren zo tussen de Grote Markt en de antiekwinkels van de Kloosterstraat. Geen wonder dat vele Antwerpenaren en toeristen hun weg naar de Hoogstraat vinden en er verstrooiing komen zoeken.

Een smet op de aantrekkelijkheid van de Hoogstraat was tot op heden de erbarmelijke staat van het wegdek. Allerhande nutswerken hadden er in de voorbije jaren voor gezorgd dat de homogeniteit van de bestrating volledig zoek was. Dat vormde niet alleen een gevaar voor breuken van armen en/of benen, maar het zag er ook niet uit. Het was noch min noch meer dan een lappendeken van verschillende gebruikte straatstenen, een kakofonie van kasseien en tegels, zodat het geheel ronduit aftands en slordig oogde.

Enfin, daar komt nu dus een einde aan. Nadat al straten uit de buurt als de Grote en Kleine Pieterpotstraat, de Haarstraat, de Haverstraat, de Steenhouwersvest, de Munt-straat, Oever en de Sint-Jansvliet een frisse aanblik kregen, is nu eindelijk de Hoogstraat aan de beurt. De heraanleg stond al voor  eerder gepland, maar door de covidcrisis vroegen de handelaars langsheen de winkelwandelstraat om uitstel. Eerst even commercieel en financieel op adem komen, luidde de smeekbede. Vandaar dat de werken zowat een jaar later van start gaan.

Nadat een nieuwe riolering wordt gelegd zal de Hoogstraat dezelfde bestrating krijgen als de rest van de buurt, te weten kleine afgeplatte kasseien, evenwel zonder voegen, “gebouchardeerde mozaïekkeien” heet dat officieel. Op een druk bijgewoond infomoment in het Fakkeltheater konden de handelaren van de winkelwandelstraat op 16 augustus tekst en uitleg vragen over het verloop van de werken bij de aannemer. 

Er was natuurlijk nogal wat bezorgdheid over de bereikbaarheid van hun handelspanden, maar de aannemer kon zowat iedereen geruststellen. Via loopbruggen zal er steeds  toegang zijn tot woningen en winkels.

Navraag bij de handelaars leert dat ze nu de werken al een week aan de gang zijn best tevreden zijn en dat ze inderdaad bereikbaar blijven. Er is uiteraard minder passage en dus zien ze minder klanten, maar het besef dat het niet anders kan is groot. Al blijft er nog een lang weg te gaan.

De hinder is momenteel vooral beperkt tot het gedeelte tussen de Reyndersstraat en de Sint-Jansvliet. 

Pas na het voorjaar zou iedereen uit de ‘miserie’ moeten zijn. Dan zou de Hoogstraat haar naam opnieuw alle eer aan doen.

Wil je meer artikels lezen? Registreer je gratis.

Dit is slechts een van onze vele artikels. Wil je meer artikels lezen uit onze wijkkrant? Registreer je dan via onderstaande knop en je ontvangt Bij de Hand in je e-mailbox. Daarnaast ontvang je ook onze agenda met tips over de maandelijkse activiteiten in het Historisch Centrum van Antwerpen.

Ben je al geregistreerd?
Dan hoef je niet opnieuw te registreren. Je ontvangt automatisch de wijkkrant in je e-mailbox.

Lees ook:

Evenementen & Activiteiten

Feest in de wijk

Feest in de wijk KERSTDRINK JUNGLE BELLS Op Vrijdag 16 december vind je vanaf 14 uur tot 20 uur een warme ambiance, lekkernijen en livemuziek

Meer Lezen »