Verdoken kunst in hartje Antwerpen

Op de hoek van de Hoogstraat met de Oude Koornmarkt, voor Frituur n°1, ligt een onopvallende structuur die in eerste instantie doet denken aan een deksel voor een of andere nutsvoorziening.  

Groot is dan ook de verbazing wanneer je aan bezoekers moet uitleggen dat dit zogenaamde ‘deksel’ een deel van een kunstconcept is. Het internationaal kunstenaarsduo  Joseph Scorcelo en zijn  echtgenote Fenna Swart kwam in het jaar 2004 op het idee om oude kasseien van het Damplein in Amsterdam te verschepen naar 8  steden waar de stad een culturele of historische band mee heeft. Deze Damse stenen liggen dus nu in Ankara, Cassablanca, Athene, Jakarta,, Kopenhagen, New York (ground zero), Oslo, maar ook in Antwerpen. 

In ruil werd door al die steden ook een stuk eigen bestrating teruggestuurd naar Amsterdam. Daar, aan de Wittenburgergracht, heeft men van die straatstenen een windroos gemaakt met acht punten die wijzen naar de steden waar ze vandaan komen. Het kunstconcept, dat ‘Moving the World’ heet,  is symbool voor culturele verscheidenheid en voor een brug die mensen en culturen met elkaar verbindt. 

Foto van de windroos: Jaap van Veldhuisen, Amsterdam

Wil je meer artikels lezen? Registreer je gratis.

Dit is slechts een van onze vele artikels. Wil je meer artikels lezen uit onze wijkkrant? Registreer je dan via onderstaande knop en je ontvangt Bij de Hand in je e-mailbox. Daarnaast ontvang je ook onze agenda met tips over de maandelijkse activiteiten in het Historisch Centrum van Antwerpen.

Ben je al geregistreerd?
Dan hoef je niet opnieuw te registreren. Je ontvangt automatisch de wijkkrant in je e-mailbox.

Lees ook:

Evenementen & Activiteiten

Feest in de wijk

Feest in de wijk KERSTDRINK JUNGLE BELLS Op Vrijdag 16 december vind je vanaf 14 uur tot 20 uur een warme ambiance, lekkernijen en livemuziek

Meer Lezen »