Voor 200 jaar inzet voor het Jordaenshuis: een dikke bravo!

Onze redactie kon de heer Charles-Emile Vanderlinden spreken over de tweehonderd jaar waarin zijn familie in de rechte lijn ononderbroken eigenaar was van het Jordaenshuis en hem bevragen over zijn visie voor de toekomst van dit erfgoed. Hij is de  huidige eigenaar en rechtstreekse afstammeling van Jean Vanderlinden en echtgenote Caroline Delloye, die deze gebouwen kochten in 1823.  .   

De ontmoeting met Charles-Emile Vanderlinden gebeurde heel toevallig toen ik eerder dit jaar nieuwsgierig de groene poort aan de Reyndersstraat binnentrad en de mooie panden van het Jordaenshuis ging bekijken. Ik was hier eerder ook nog geweest, herinnerde ik me, toen heette het nog “ JJ House “ en werden deze mooie gebouwen sedert 2018 als eventlocatie verhuurd door het bedrijf Point Urbain, waar Sihame El Kaouakibi mede-eigenaar van was. 

De eigenaar van het Jordaenshuis was de poort aan het schilderen in mooi klassiek groen en stond mij heel vriendelijk te woord. Nu vervolgen we ons gesprek.

“Als afstammeling en eigenaar van het Jordaenshuis, ben ik fier op de zorg waarmee mijn familie deze gebouwen heeft omringd. Vermits alles hier geklasseerd is als erfgoed, zijn verbouwingen een bijzonder omslachtig proces. Toch heeft mijn vader bijvoorbeeld deze mooie barokgevel op het oosten in 2000 volledig hersteld.” verklaart Charles-Emile. “De roestige gevelklemmen werden vervangen door klemmen in inox en de gevelstenen werden hersteld..

De plafondschilderingen werden in het verleden met zorg verhuisd uit het Jordaenshuis en door de familie gevrijwaard over de jaren heen. In 2016 werden ze verkocht aan de Phoebus Foundation, die deze werken gerestaureerde heeft en nu verder beheert voor de toekomst van ons Vlaamse patrimonium.

Na het faillissement van het bedrijf die dit historisch gebouwencomplex huurde, wat zich afspeelde in de nasleep van de zaak Sihame El Kaouakibi, waren er nog openstaande rekeningen van  de eigenaar bij de curator en het Jordaenshuis stond weer leeg. Bovendien sloeg dan ook nog de Coronapandemie toe. Dit bezorgde de huidige eigenaar serieuze kopzorgen. 

Ondertussen is een nieuwe huurder gevonden, de eventorganisatie Jacques (www.jacques-antwerp.be) . Zij zijn ondertussen gestart om het mooie Jordaenshuis opnieuw leven in te blazen. Zo organiseerden ze deze zomer reeds enkele pop-up zondagen met een exclusieve restaurantbeleving in de schitterende binnenplaats en lokalen.

De gemoedsrust keert alvast terug bij Charles-Emile. “Ik ben momenteel de enige eigenaar van het Jordaenshuis, want ik kocht mijn zussen en broer uit na het overlijden van mijn vader in 2010. Mijn bijdrage voor de toekomst van dit erfgoed bestaat erin deze panden in één hand te bewaren in een vennootschap. Zo zal er steeds een eenheid van eigendom blijven, wat belangrijk is bij de overlevering over de jaren van een erfgoed als dit.”

Wij wensen alle generaties Vanderlinden nu en in de toekomst het allerbeste toe met het opnemen van de zorg voor het Jordaenshuis !

Lees ook:

Zoek de tegel

Zoek de tegel Onze redactie trok erop uit in het Historisch Centrum en fotografeerde deze tegel. Weet jij haar hij ligt? Ga op ontdekking in

Meer Lezen »