Verbluft zie ik: het Godshuis Bontwerkers en hun gildenhuis

In de Wolstraat, aan de overkant van de tramhalte, bemerkt men een rondboogpoortje in Louis XIV-stijl uit eerste kwart van de 18e eeuw. Dat poortje, daar neergezet in 1931, verbergt een mooie verrassing: het Godshuis Bontwerkers. De huisjes, rond 1425 gebouwd, waren bestemd voor zieke en arme leden en de weduwen van de gilde van het bontwerkersambacht.  Deze godshuisjes werden, samen met het verkommerde 16 e-eeuwse gildehuis aan de Grote Goddaard 30, iets meer dan tien jaar geleden verkocht aan Ludwig Aerts (foto) en Elly Vandeweyer. Zij knapten eerst de kleine huisjes op en dezen zijn nu deel van het knap woonaanbod in het centrum. De huurders zijn bijzonder divers in nationaliteit en leeftijd en weerspiegelen zo ook onze wijk.  De Wijnbistro Goddard van Ludwig en Elly opent ons opnieuw de toegang tot het ondertussen gerenoveerde traditionele 16e-eeuwse  pand “Hooghuis”. Het interieur ademt de grandeur van de Antwerpse gouden eeuw. De Bontwerkersgilde had aan de Grote Goddaard 30 in de 17e eeuw haar gildenhuis, dat grensde aan het godshuis dat te betreden is via de Wolstraat. De kunstschilder Balthazar Paul Ommeganck heeft er, na het goed via een openbare verkoop verkregen te hebben, van 1785 tot 1826 gewoond. Een gedenkplaat herinnert ons hieraan, voor korte tijd slechts, want ondertussen genieten mijn vriendin en ik van een subliem wijntje en voelen ons, even verbluft, .. chique bontwerkers!

Meer info:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/4029

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/4719

Lees ook:

Zoek de tegel

Zoek de tegel Onze redactie trok erop uit in het Historisch Centrum en fotografeerde deze tegel. Weet jij haar hij ligt? Ga op ontdekking in

Meer Lezen »