Handen op elkaar voor: Vera Verschaeren

In deze rubriek werpt de wijkkrant het licht op een lokale persoon die uitblinkt in maatschappelijke inzet.

Met passie en met hart en ziel zet Vera Verschaeren, zich reeds 50 jaar in voor ‘anders begaafde’ kinderen. Dat doet ze al sinds 1972, eerst bij haar thuis, daarna in het oud godshuisje op de Sint-Paulusplaats 1/1 in 2000 Antwerpen. In haar “levensschool” CJMIB vzw, wat staat voor het Centrum voor Jongens en Meisjes met Individuele Begeleiding, kunnen de aan haar zorgen toevertrouwde kinderen “leren leven, om tot savoir vivre te komen”.

BdH – Jij engageert je al vele jaren in je “levensschool”, wat houdt dat precies in?

Vera – Mijn educatief project is gebaseerd op empathie en respectvol leren, waarbij de mentor naast de kinderen staat. Met liefde ontgin je het best het potentieel dat in elk van deze kinderen aanwezig is. Het boek de “Kleine Prins” van Antoine de Saint-Exupéry formuleert dit treffend: “we zien het best met het hart”.  Het zijn vaak “les petites choses de la vie” die een mooi en warm verhaal maken. Zo ontstond ook de “Bodega” waar onze studenten elke dinsdag een lunch menu maken om zich zodoende allerlei handvaardigheden en de principes van hygiëne, zelfvertrouwen en sociaal gedrag eigen te maken. Beleefdheid en etiquette zijn belangrijke aandachtspunten, die ik trouwens ook zelf van mijn grootmoeder, een wijze vrouw, heb geleerd en ook meekreeg in mijn eigen opvoeding bij de Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. 

BdH – Welk initiatief heeft je veel tevredenheid opgeleverd?

Vera – De openheid van deze school naar de wijk levert een essentiële bijdrage aan de integratie van onze kinderen in de maatschappij. Voor sport kunnen ze bijvoorbeeld basket oefenen op de Veemarkt. In de “Bodega” komen buurtbewoners in rechtstreeks contact met onze studenten tijdens de lunch of bij de koffie. Wat onze studenten ook enorm doet opleven zijn de toneelvoorstellingen van de school. Daar leven de studenten naar toe, ze maken kostuums en oefenen volop om opnieuw in 2023 te kunnen optreden. 

BODEGA 25 KRAUWELENHOF, Sint Paulusplaats 1/1, 2000 Antwerpen, reservatie: +32 479 40 99 56

Data Toneel in de Arenbergschouwburg in 2023: dinsdag 31 maart matinée, donderdag 20/4,  woensdag 26/4 en vrijdag 28/4/2023

Lees ook: