Folklore en werelderfgoed op één plein

De Vrijdagmarkt is een voor toeristen wat verborgen pleintje. Mensen van allerlei slag vinden er echter hun weg naar de gezellige terrassen. Het plein zelf is een ontwerp uit de Gouden Eeuw van Antwerpen. Vanaf 1549 werd de markt van oude kleren en meubels van de Grote Markt naar hier overgebracht. Het pleintje werd toen nog ‘Oude Kleerenkopersmerct’ genoemd. Wetende dat oude kleren in die tijd steeds van superieure kwaliteit waren, was het zeker geen voddenmarkt. We kunnen het gerust circulaire economie “avant la lettre” noemen. In het midden van het pleintje lijkt een Mariabeeld te staan. Maar het rad aan haar voeten verraadt dat het om de heilige Catharina gaat, de patrones van de oude kleerkopers. 

De oorspronkelijke bebouwing werd enkele maanden na de bevrijding van Antwerpen compleet verwoest door een V-bom. De V1-windwijzer op de schouw van café Atlas herinnert ons hier aan, hoewel het een V2-raket was die de schade had aangericht. Als bij wonder ontsnapte het Plantin-Moretus museum aan een volledige vernieling. Dit mirakel leverde ons een parel van een museum op, waarover je meer verneemt verder in deze wijkkrant!

Vandaag worden hier geen markten meer gehouden. Wat op vrijdag plaatsgrijpt valt meer onder de noemer ‘veiling’.

Elke vrijdagmorgen vanaf 6.00 uur rolt een aantal vrachtwagens en bestelwagens het plein op. Het zijn de klanten van D&G services pvba. Dit bedrijf is gevestigd op de Vrijdagmarkt 2 en is gespecialiseerd in het opruimen en ontruimen van gebouwen en het opkopen van inboedels. Enkel op vrijdagmorgen organiseert D&G een veiling voor zijn klanten. Goederen afkomstig uit faillissementen, erfenissen of gewoon uit een opgeruimde kelder worden hier per opbod verkocht. Tot 10 uur kan men de goederen van dichtbij bekijken en betasten, maar daarna wordt iedereen op doortastende wijze ‘achter de koord’ gedwongen. Vooral meubels, fietsen en decoratiemateriaal blijken in trek te zijn. Het is wel opletten voor de eindprijs, want die wordt steeds met 20 % verhoogd voor de veilingkosten. Alles wordt netjes opgevolgd door een deurwaarder zoals wettelijk verplicht. Maar het is vooral de authentieke sfeer die de veiling uniek maakt. 

Lees ook:

Zoek de tegel

Zoek de tegel Onze redactie trok erop uit in het Historisch Centrum en fotografeerde deze tegel. Weet jij haar hij ligt? Ga op ontdekking in

Meer Lezen »