Zoek de fout!

Na een renovatie van 4 jaar is ons stadhuis terug klaar voor de komende 100 jaar. Dit  werd uitbundig gevierd op 18 juni. Op die dag was het precies 166 916 dagen geleden, dat het gebouw voor het eerst in gebruik genomen werd. Dat gebeurde dus in het jaar 1564, in de gouden eeuw van Antwerpen. Men wou toen af van de oubollige middeleeuwse architectuur en koos dus resoluut voor een nieuwe moderne stijl. Die vernieuwing kwam overgewaaid uit Italië, de bakermat van de Renaissance.

In deze periode wou men het liefst de middeleeuwen vergeten en terug aansluiten bij de grote Europese culturen. Het hoeft ons dus niet te verbazen, dat ons stadhuis bulkt van de verwijzingen naar het oude Rome. De klassieke zuilen, de obelisken, het fronton, de twee deugden Prudentia en Justitia, de afkorting SPQA (de senaat en het volk van Antwerpen), allemaal zijn ze getuigen van de grote revival van het Romeinse Rijk. En toch zit er een vreemde eend in de bijt. Wat doet in hemelsnaam dat Mariabeeld daar zo centraal in de gevel naast de dames Prudentia en Justitia ? Waarom is de nis voor het Mariabeeld zo krap bemeten? 

Oorspronkelijk bevond zich in die nis een Brabobeeldje en dat klopt met het Romeinse plaatje, want Brabo was een Romeinse officier. Maar na de val van Antwerpen in 1585 werden de protestanten verdreven uit onze stad. Er brak een periode aan waarin het katholieke geloof prominenter in het stadsbeeld aanwezig diende te zijn. Uit die periode stammen bijvoorbeeld de Mariabeelden die op vele hoeken van onze straten werden geplaatst. Men vond dus de gevel van het stadhuis te heidens. Op het vorige stadhuis prijkte een OLV-beeld en de katholieke drukkingsgroepen kregen het voor mekaar om het brabobeeldje te laten vervangen door een Mariabeeld, hét symbool van het katholicisme. Het werd een beeld van Philip De Vos, dat met zijn 4 meter hoogte proportioneel wel veel te groot is voor deze nis.  

Het beeld werd in 1794 door de antiklerikale Franse revolutionairen verwijderd. Maar net na de onafhankelijkheid van België werd het teruggeplaatst. Dat gebeurde in 1831 op 13 augustus, net voor het hoogfeest van de Maria-tenhemelopneming, ook gekend als onze Antwerpse moederkesdag.

Wil je meer artikels lezen? Registreer je gratis.

Dit is slechts een van onze vele artikels. Wil je meer artikels lezen uit onze wijkkrant Registreer je dan via onderstaande knop en je ontvangt Bij de Hand in je e-mailbox. Daarnaast ontvang je ook onze agenda met tips over de maandelijkse activiteiten in het historisch centrum van Antwerpen.

Ben je al geregistreerd?
Dan hoef je niet opnieuw te registreren. Je ontvangt automatisch de wijkkrant in je e-mailbox.

Lees ook:

Evenementen & Activiteiten

Feest in de wijk

Feest in de wijk KERSTDRINK JUNGLE BELLS Op Vrijdag 16 december vind je vanaf 14 uur tot 20 uur een warme ambiance, lekkernijen en livemuziek

Meer Lezen »