Specialisten zetten de eindrestauratie in

Op 18 juni vond de grote heropening plaats van het stadhuis, onze trots uit de Gouden Eeuw.  

Met veel enthousiasme legde de firma Altritempi uit Brasschaat de laatste hand aan de kenmerkende “cassettes” van de gevel in rode marmer. (Een cassette is een verdiept rechthoekig, vierkant of trapeziumvormig vlak)

Voor het herstel van het rode marmer wordt gebruikt gemaakt van twee verschillende methodes.  

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen het herstel met natuursteen, uitgevoerd door Monument Vandekerckhove, en een plastisch herstel met restauratiemortel, uitgevoerd door Altritempi.  De keuze tussen beide methodes is afhankelijk van de hoeveelheid schade per cassette.

Het herstel met natuursteen kan enerzijds aan de hand van de “anastylose” techniek.  Dit houdt in dat de ontstane grote lacunes opnieuw worden ingevuld met op maat gemaakte stukken natuursteen.  Hiervoor wordt een stuk gemodelleerd dat de vorm van het breukvlak aanneemt aan de hand van een 3D scan.  Een tweede techniek is het volledig vervangen van de cassette met nieuwe natuursteen.  Dit gebeurt enkel wanneer de schade onherstelbaar groot is.

Ondiepe en kleine lacunes in de natuursteen worden opgevuld met een restauratiemortel op basis van zinkoxide.  Deze wordt op maat gemaakt door middel van verschillende kleuren die aansluiten bij het originele marmer (plastisch herstel).  Na uitharding van de mortel wordt deze bijgeschuurd en vervolgens wordt er op deze invullingen een marmerimitatie aangebracht met pur-kristalat verf.  Dit zorgt ervoor dat de mortelinvulling aansluit bij de omliggende originele marmertekening.  

Het interdisciplinaire team van Altritempi bestaat uit ervaren restauratoren die de opleiding conservatie-restauratie hebben gevolgd aan de Universiteit van Antwerpen, maar ook uit kunsthistorici en decoratieschilders.  

Het stadhuis van Antwerpen is slechts één van de vele projecten op naam van deze Brasschaatse firma.  Ook de restauratie van het interieur van de Sint-Jacobskerk te Antwerpen, de Hollandse Synagoge in de Bouwmeesterstraat, het stadhuis van Leuven en de Sint-Martinuskerk in Aalst vullen deze lijst aan. Altritempi behoort mee tot Group Monument (www.monument.be

Wil je meer artikels lezen? Registreer je gratis.

Dit is slechts een van onze vele artikels. Wil je meer artikels lezen uit onze wijkkrant Registreer je dan via onderstaande knop en je ontvangt Bij de Hand in je e-mailbox. Daarnaast ontvang je ook onze agenda met tips over de maandelijkse activiteiten in het historisch centrum van Antwerpen.

Ben je al geregistreerd?
Dan hoef je niet opnieuw te registreren. Je ontvangt automatisch de wijkkrant in je e-mailbox.

Lees ook:

Evenementen & Activiteiten

Feest in de wijk

Feest in de wijk KERSTDRINK JUNGLE BELLS Op Vrijdag 16 december vind je vanaf 14 uur tot 20 uur een warme ambiance, lekkernijen en livemuziek

Meer Lezen »