Beiaardconcert Omgeving Grote Markt

Omgeving Grote Markt wordt weer het ‘kleppende’ hart van ‘t stad! 

Na de opening van het stadhuis en het herstarten van het uurwerk op de kathedraal komt er ook weer leven in de beiaard.

Deze zomer zal de beiaard van de Belforttoren aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal opnieuw de klokken laten weergalmen over het centrum. Elke maandagavond zal ons weer een terug-van-weggeweest feestgevoel bekruipen. 

800 jaar Antwerps muziekverleden wordt door het Museum Vleeshuis levend gehouden en het klokkenspel is daar een belangrijk onderdeel van. Er huizen meer dan honderd klokken in Museum Vleeshuis variërend van huisklokjes tot grote stormklokken uit de 14e, 15e en 16e eeuw. Het Museum Vleeshuis is ook de drijvende kracht achter de beiaardconcerten deze zomer!

De beiaardconcerten in Antwerpen bestaan reeds lang, maar rond 1969 werden ze door de “vrienden van de beiaard” heel sterk gepromoot. Op de maandagavond was er heel weinig volk in de stad en dus kon de buurt wat animo gebruiken. Vele Antwerpenaren herinneren zich nog op stoeltjes gezeten aan de Handschoenmarkt eerbiedig te hebben geluisterd naar de beiaard. In de Vlaaikensgang, toen nog niet gerestaureerd, werden ook luisterplaatsen met kaarsen ingericht. 

In de ‘70er jaren groeiden de beiaardconcerten op maandagavond uit tot een publiekstrekker en begin ‘80er jaren werd de massatoeloop zelfs problematisch voor de ordehandhaving. Een onderzoek toonde eind ’80 aan dat amper 3% nog naar de stad kwam op maandagavond voor het beiaardconcert! Om effectief de muziek te kunnen horen, moest men op zoek naar stille plaatsen in het centrum. In aanloop naar het jaar 1993, toen Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa was,  werden er strengere maatregelen genomen en nadien kalfde de belangstelling voor de maandagavonden verder af.

Dit jaar krijgen we met dank aan de stadsbeiaardiers Koen Van Assche en Liesbeth Janssens opnieuw de kans om op maandagavonden in de zomer muzikaal te genieten in hartje stad. De beiaardiers spelen zelfs verzoeknummers! Je kan je verzoek indienen via het formulier op de website van het Museum Vleeshuis en op 4 juli en 22 augustus worden de aangevraagde nummers gespeeld. De andere data zijn 18 en 25 juli en 1 en 8 augustus. 

Er worden ‘stille’ plekken aangeboden voor de melomanen: door Herita in de voortuin van de Hofkamer en door Museum Vleeshuis in het Schoon Verdiep van het Stadhuis. 

Voor de snelle beslissers onder de lezers van ‘Bij de Hand’ zijn er nu vijf duo-kaarten in de tuin van Herita voor het concert van 25 juli beschikbaar! Veel succes en laten we samen genieten van deze muzikale traktatie. 

https://museumvleeshuis.be/nl/pagina/de-beiaard-terug 

https://beiaard.org/site/node/13 

De aanrader van ‘Bij de Hand’

Vanaf 4 juli bespelen de beiaardiers ook elke maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag tussen 12 en 13 uur de beiaard. Tijdens het cultuurweekend hoor én zie je hen op de Groenplaats aan het werk op een mobiele beiaard (zondag 28 augustus).
Het Museum Vleeshuis van in je zetel bezoeken kan via https://museumvleeshuis.be/nl/pagina/museum-vleeshuis-bij-je-thuis

Wil je meer artikels lezen? Registreer je gratis.

Dit is slechts een van onze vele artikels. Wil je meer artikels lezen uit onze wijkkrant Registreer je dan via onderstaande knop en je ontvangt Bij de Hand in je e-mailbox. Daarnaast ontvang je ook onze agenda met tips over de maandelijkse activiteiten in het historisch centrum van Antwerpen.

Ben je al geregistreerd?
Dan hoef je niet opnieuw te registreren. Je ontvangt automatisch de wijkkrant in je e-mailbox.

Lees ook:

Evenementen & Activiteiten

Feest in de wijk

Feest in de wijk KERSTDRINK JUNGLE BELLS Op Vrijdag 16 december vind je vanaf 14 uur tot 20 uur een warme ambiance, lekkernijen en livemuziek

Meer Lezen »