De Open Deur vzw​: een luisterend oor

Met iemand spreken die naar je luistert zonder je te beoordelen, doet deugd.  Bij ‘De Open Deur’ kan dat, iedereen is er welkom.  Je kan er dagelijks elke namiddag terecht van 14 tot 18u, maar op zon- en feestdagen blijft de deur gesloten. Je kan er praten over wat je bezighoudt: kleine of grote zorgen, zaken uit je verleden die je niet loslaten, twijfels over je toekomst, moeilijkheden thuis, op het werk of in je relatie, eenzaamheid …  

Nini Kennes en Henri Van den Bergh, een echtpaar uit het Antwerpse, werden op reis in Duitsland getroffen door de mogelijkheid tot een vrijblijvend gesprek die in een huis naast de kerk werd geboden.  Ze besloten in 1975 aan de Lijnwaadmarkt een gelijkaardige werking op te starten. Hun initiatief kreeg halverwege de jaren 80 ook een officieel karakter toen de vzw De Open Deur (DOD) werd opgericht. 

De werking verhuisde later naar de Pelgrimstraat 27.  Zo’n twintig vrijwilligers van verschillende pluimage qua leeftijd, gender en achtergrond, maar allen voorzien van een warm hart voor hun medemens zijn in deze vzw verenigd. Medewerkers krijgen een opleiding om empathisch en actief te luisteren naar het verhaal van de bezoeker. Ze bieden geen therapie aan, want daarvoor zijn ze niet bevoegd. 

Volledig artikel lezen? Registreer je gratis.

Dit is een voorbeeldartikel uit onze wijkkrant. Wil je het volledige artikel en alle andere artikels lezen? Registreer je dan via onderstaande knop en je ontvangt Bij de Hand in je e-mailbox. Daarnaast ontvang je ook onze agenda met tips over de maandelijkse activiteiten in het historisch centrum van Antwerpen.

Ben je al geregistreerd?
Dan hoef je niet opnieuw te registreren. Je ontvangt de wijkkrant driemaandelijks in je e-mailbox.

Lees ook:

Evenementen & Activiteiten

Feest in de wijk

Feest in de wijk KERSTDRINK JUNGLE BELLS Op Vrijdag 16 december vind je vanaf 14 uur tot 20 uur een warme ambiance, lekkernijen en livemuziek

Meer Lezen »