‘Struinen in ’t Stad’ met Jan Lampo

Jan Lampo, historicus en auteur van diverse publicaties en historische monografieën over hartje Antwerpen, neemt de handschoen op, om de lezers van ‘Bij de Hand’, de wijkkrant van het historisch centrum Antwerpen, wekelijks zijn elegante bespiegelingen en denkvoer voor te schotelen.

Op 4 mei werden de eerste kronieken van Jan Lampo boven een feestelijke doopvont gehouden op een avant-première, ingericht door “Bij de Hand” in het gezellige ontmoetingscentrum Het Stadsmagazijn. Naast bewoners van onze wijk tekenden ook een aantal stadsgidsen present, waaronder de heer Frank Van De Heijning, voorzitter van de vereniging van de Antwerpse Stadsgidsen KGvA. 

Vanuit hun beroep en hun geschiedkundige interesse zijn de stadsgidsen heel goed bekend met de historische boeken van Jan Lampo. Naast zijn job als stafmedewerker in het Letterenhuis, waar Jan de bewaring en ontsluiting van literaire archieven mee behartigt, schrijft hij eveneens romans. Zijn laatste werk dateert van vorig jaar: ‘Clara. De geheime liefde van Emmanuel de Bom’. Jan Lampo was tevens 7 jaar lang scenarist bij de succesreeks “Thuis” en redacteur van De Standaard. 

Jan las zijn eerste kroniekjes voor. Zijn schrijfstijl en treffende observaties werden door het aanwezige publiek enthousiast onthaald. 

Twee top artiesten omkaderden het evenement, waarvan Luc Van Puyvelde, redactiemedewerker “Bij de Hand” en eveneens stadsgids, de presentatie verzorgde. 

Pierrette COffrée, woordkunstenares opgeleid aan het bekende Herman Teirlinck Instituut en aan de “Ecole Internationale de Théatre Lassaad’, bracht een bijzonder modern poppenspel over Scaldis, Antwerpia en de Neus. Voor de gelegenheid verrijkte Pierrette haar heldenverhaal, waarin een hoofdrol is weggelegd voor de Neus die het ware hart van Antwerpen wil redden, met een popje “Jan Lampo”als bijkomende held.

Met zijn unieke banjoklanken verzorgde Ed Kooyman een zeer gesmaakt muzikaal intermezzo met de Antwerpse klassiekers  “Goeiendag Antwerpen” en “Op een Antwerps Terras”. 

 Hoe lees je ‘Struinen in ’t stad’?

Vanaf Juni zullen onze lezers hun literaire dorst kunnen laven aan de nieuwe kroniek “Struinen in ’t Stad” en dit wekelijks via FacebookDe digitale lezers van ‘Bij de Hand’ krijgen de verschenen kronieken meegestuurd met de maandelijkse digitale agenda tussen de driemaandelijkse gedrukte publicatie van onze wijkkrant.

Lees ook:

Slagers met een passie

Slagers met een passie In de Lange Doornikstraat 21 vinden we drie bekende gezichten, de goedlachse broers Buysse. In dalende volgorde van hun aantal levensjaren

Meer Lezen »