Stadsreiniging in omgeving Falconplein

Op een mooie lenteochtend ontmoeten we de vaste ploeg van de stadsreiniging rond het Falconplein. De ploeg reinigt dagelijks de “rosse buurt” van aan de Sint-Paulusplaats tot aan het Hessenplein.

Het gaat om een duo, Marc Van Wijk en Durssum Sunme. De laatste is van Turkse origine, wat zijn naam al doet vermoeden. Beide mannen zijn vlotte en welgezinde Antwerpenaars, en ondanks het vroege uur komen ze ons breed lachend tegemoet. Hun werkdag begint reeds om 7u30 en eindigt om 16u00 met een half uurtje schaftijd op de middag. 

Marc en Durssum zijn reeds meerdere jaren een professioneel duo. Ze werken heel graag samen en hebben een goede verstandhouding. Het reinigen van ons openbaar domein vraagt een goede fysiek. Er wordt gewerkt bij weer en wind. Ze stappen bij de dagelijkse rondes zeker zo’n 7 à 8 kilometers. Kortom, dit zijn geen doetjes! 

Al een tweetal jaar is de buurt hun werkterrein en in die periode bouwden ze  goede contacten op met de mensen die er wonen en werken. Vooral voor de poetsvrouwen in de prostitutiebuurt hebben ze lovende woorden. Die houden immers ook het straatgedeelte voor de deur netjes en borstelen het vuil op een hoopje, zodat onze lui dat met gemak kunnen meenemen. Ook de buren met honden kennen ons duo goed. De hondjes komen kwispelend hallo zeggen en worden steevast hartelijk begroet. 

Het opruimwerk in deze wijk betreft vooral lege blikjes en flessen, die zowat overal achteloos worden weggesmeten. De uitrusting waarmee ze aan de slag gaan zijn twee “Glutton” machines, die elektrisch aangedreven worden op batterijen. De toestellen worden ’s morgens opgehaald aan de werkplaats aan het Steenplein. De zuigslurf van de “Glutton” kan heel wat slikken. Soms is er wel schade aan de zuigslang door de glasscherven die op de grond liggen. Bij sterke wind kunnen de machines niet worden ingezet omdat ze niet erg stabiel zijn en gemakkelijk omwaaien. 

Beide mannen zijn heel tevreden met hun fluo kledij, niet zozeer omdat ze ermee opvallen, maar wel omdat ze dat werkplunje vlot kunnen aanpassen aan de weersomstandigheden. Daarnaast gaan ze allebei ook heel bewust om met de veiligheidsmaatregelen. Daar wordt regelmatig en zonder verwittiging op gecontroleerd, maar zo hoort het ook, vinden ze. 

Naast deze vaste ploeg, komen hier ook collega’s uit een andere buurt langs, onder andere een ploeg die de papiermanden leeghaalt en sluikstort ophaalt, en ook een ploeg voor de weekend poets.

De inzet en werkvreugde, waarmee Marc en Durssum samen de buurt netjes houden, mag voor velen een inspiratie zijn, en we laten hen, dankbaar voor de kennismaking, snel verder aan de slag gaan.

Lees ook: