Ook Kapitein Haddock is er weer bij op de Tall Ships Race Antwerpen

Duizend bommen en granaten! Jij dacht dat Kapitein Haddock alleen maar een stripfiguur is? Niks van! De illustere vriend van Kuifje is alive and kicking en woont in de Entrepot du Congo aan de rand van de Sint-Jansvliet. Zijn naam: kapitein-ter-zee Patrick Van den Bulck.

“Ze hebben me de bijnaam van Kapitein Haddock gegeven, omdat ik nogal eens van mijn paretten maak, maar dat moet ook als kapitein van een schip. En dat ik een glaasje whisky lust, heeft zeker bijgedragen tot het verkrijgen van mijn bijnaam,” lacht Van den Bulck.

Geen water is Patrick Van den Bulck te diep. Na een carrière in de koopvaardij en bij de marine, loodste hij de Royal Yacht Club Belgium op Linkeroever in het nieuwe tijdsbestek van de 21 e Eeuw. Hij reorganiseerde er ook de jachthaven, en gezien het succes werd hij eveneens belast met de uitbouw en het beheer van de jachthaven in het Willemdok. Dat de laatste is ondertussen verworden tot een pronkstuk van het “Eilandje”.

Al van bij de eerste editie in 1993 was Patrick nauw betrokken bij de organisatie van de Tall Ships Race in Antwerpen. Het bezoek van de grote zeilschepen kaderde toen in de festiviteiten rond “Antwerpen, Culturele Hoofdstad van Europa”. Hij nam de leiding over een legertje “liaison officers”, dat zijn de mensen die de communicatie en afspraken verzekeren tussen elk schip en de organisatie. Ook bij de komende editie deze zomer heeft hij weer de handen vol om alles vlekkeloos te laten verlopen.

Aan anekdotes geen gebrek bij Kapitein Haddock. “Ik herinner me een parade van de bemanningen op de Meir,” zo steekt hij van wal. “Met mijn fiets reed ik op en neer om alles in goede banen te leiden. Maar op een bepaald moment zat ik vast in de menigte. De bereden politie heeft me toen door de massa geloodst, de moto voorop en ik op mijn fietske erachter. En de mensen maar applaudisseren!”

Of de kapitein naast whisky ook wel een bolleke lust, weten we niet, al vermoeden we van wel. In elk geval zal hij zich aan het Antwerpse gerstenat naar hartenlust kunnen laven bij deze zevende editie van de Tall Ships Race eind juli. 

Het jaarlijkse Bollekesfeest wordt dit jaar namelijk verplaatst naar het weekend van de Tall Ship Race, met aperitiefmoment op vrijdag 22 juli tussen 16u en 17 u . Proost kapitein Haddock, duizend bollekes en granaten!

Lees ook:

Slagers met een passie

Slagers met een passie In de Lange Doornikstraat 21 vinden we drie bekende gezichten, de goedlachse broers Buysse. In dalende volgorde van hun aantal levensjaren

Meer Lezen »