Seminiviering op 26 maart 2022

Elke eerste zaterdag na het begin van de lente is er de viering van het vruchtbaarheidssymbool ‘Semini’ op de Grote Markt en aan Het Steen. Het “Antwerps Komitee Semini in Ere” staat in voor de handhaving van deze folklore en houdt niet alleen dit event maar ook gezegden, verhalen en tradities rond de figuur van Semini levend.

Semini, soms ook “(God) Jumenas” genoemd, is het nu bijna verdwenen basreliëf dat boven de poort van “Het Steen” is bevestigd. Semini verzinnebeeldt de vrank en vrije vruchtbaarheidsriten uit het vroege Antwerpen.

Na de Val van Antwerpen in 1585 was de viriliteit van het beeldje een doorn in het oog van de preutse contra-reformatie en het heidens symbool werd bijna letterlijk van boven de poort weggehakt. Maar zelfs nu leeft Semini nog steeds in het hart van vele Antwerpenaren als symbool voor hun levenslust en vrije denken.

Nadat COVID19 er voor gezorgd heeft dat de hulde aan Semini in 2020 en 2021 respectievelijk virtueel en in een kleine bubbel doorgingen, organiseert vzw AKSIE opnieuw en voor de 36e maal een Seminiviering. Op zaterdag 26 maart, de eerste zaterdag van de lente, is iedereen welkom om hulde te brengen aan Semini, de god van de vruchtbaarheid en creativiteit van de Sinjoren.

Omdat tijdens de renovatie van het stadhuis de huwelijken in het Felixpakhuis worden voltrokken, start het evenement ook dit jaar nog aan het Felixpakhuis, kant Godefriduskaai. Vanaf 10u30 zijn er optredens van de Jolly Sailors, de Stadstrommelaars en Volkskunstgroep Reintje Vos. Er zijn dit jaar spijtig genoeg geen trouwers zodat de huldiging van de pasgetrouwde koppels vervalt.

Volledig artikel lezen? Registreer je gratis.

Dit is een voorbeeldartikel uit onze wijkkrant. Wil je het volledige artikel en alle andere artikels lezen? Registreer je dan via onderstaande knop en je ontvangt Bij de Hand in je e-mailbox. Daarnaast ontvang je ook onze agenda met tips over de maandelijkse activiteiten in het historisch centrum van Antwerpen.

Ben je al geregistreerd?
Dan hoef je niet opnieuw te registreren. Je ontvangt de wijkkrant driemaandelijks in je e-mailbox.

Lees ook:

Evenementen & Activiteiten

Feest in de wijk

Feest in de wijk KERSTDRINK JUNGLE BELLS Op Vrijdag 16 december vind je vanaf 14 uur tot 20 uur een warme ambiance, lekkernijen en livemuziek

Meer Lezen »