Wijkagenten Marc Knops en Jeff Verhelst

Politiewerk is al lang geen uitsluitend repressief gebeuren meer. Er is ook veel aandacht voor preventie en communicatie. Daarbij is een cruciale rol weggelegd voor de wijkagenten.

Onze wijk behoort tot de Regio West van de politie. Deze regio behelst de grote zone van postcode 2000 en Linkeroever. Het team van een 15-tal wijkagenten bestrijkt dit gebied en zij hebben elk een toegewezen deel van de stad onder hun vleugels.

Je kan de naam en e-mail gegevens van jouw eigen wijkagent vinden op basis van jouw straatnaam op de homepage www.politieantwerpen.be.

De wijkagent komt als eerste over de vloer bij controles van de nieuwe bewoners die van buiten Antwerpen naar onze stad verhuizen. Dit is een van de vele administratieve en gerechtelijke taken die door hen worden uitgevoerd. Zij kennen de wijk door en door en geven vaststellingen of problemen uit hun wijk intern door, die dan verder door het politionele wijkteam worden onderzocht. 

Hierbij fungeren zij dus als ogen en oren dicht bij de mensen. Zij zijn hiervoor prima uitgerust met onder andere een stevige tablet en ze patrouilleren in de wijk op de fiets of te voet. Kortom, deze wijkagenten zijn een wandelend politiekantoor en beschikken over de nieuwste tools ten dienste van de inwoners.

Als ervaren politiemensen hebben zij de nodige diplomatieke aanpak om met de soms verontruste of geërgerde medemens die op hen een beroep doet om te gaan. Hun uitgebreide kennis van zowel de wijk als de administratieve overheid is een belangrijke troef om conflicten tussen bewoners te ontmijnen via bemiddeling of een politioneel onderzoek op te starten waar nodig.

Waar een onmiddellijke interventie nodig is, geldt het noodnummer 101. In Antwerpen kan je ook via de Blauwe Lijn niet urgente info doorspelen en via het blauwe loket kan je digitaal aangiftes doen, afspraken maken en aanvragen sturen.

De Blauwe Lijn:
0800 123 12

Dringende Politiehulp:
101

Contactcenter Coronavirus:
0800 14 689

Lees ook: