Verbluft zie ik: Pagaddertoren

Naast het bekende Café au Lait aan de Oude Beurs, vind je een leuke zaak “Antwerps Talent” . Dit is een hotspot voor “nief, innovatief, artistiek en creatief Antwerps talent”. Grafiek, keramiek, glaswerk, leuke hebbedingen, zowat elke kunstvorm voor een origineel cadeau of interieur decoratie vindt er een afnemer. 

Een onverwacht zicht uit het venster aan de achterkant van het pand is de “Pagaddertoren” of ook de “Huistoren” die bij het historisch herenhuis “Den Spieghel” hoort. Dit huis wordt reeds in de vroege 14e eeuw vermeld en de “Bullinckstrate”, wat nu de Oude Beurs is, was een van de voornaamste straten van het middeleeuwse Antwerpen.

In de Antwerpse koopmanshuizen, geïnspireerd door de Italiaanse paleizen, treft men vaak een sierlijke binnenkoer en een inpandige huistoren of pagaddertoren aan. Beide bouwelementen gaven de woning een verhoogd prestige, waarmee de rijkdom en kredietwaardigheid van de bouwheer werd geïllustreerd.

Lees ook:

Van Bij Ons

Van bij ons We trekken erop uit in het historisch centrum, op zoek naar interessante meningen en wensen uit de buurt. Patsy D’Hoogh met poedel

Meer Lezen »

Agenda Maart 2022

Agenda Maart 2022 Download de agenda met een overzicht van enkele activiteiten en evenementen in het historisch centrum van Antwerpen. Nu downloaden Terug naar overzicht

Meer Lezen »