Verbluft zie ik: middeleeuwse kelder

In de omgeving van de Kleine en Grote Pieter Potstraat en de Haarstraat, zijn bijzondere bouwonderdelen uit een ver verleden vaak nog aanwezig. Vele lokale fuifnummers herinneren zich nog heel goed het café “Pieter Pot”, waar in de historische gewelfde kelder vaak nog uit volle borst werd gezongen onder pianobegeleiding.

Huidige bewoners van dit deel van de wijk appreciëren deze historische elementen in hun woning. Zo ook bij Pam en Ivan die er in 2014 een pand kochten. Daarna werd een jaar lang hun aanvraag voor de verbouwing geanalyseerd en nagekeken. Een rapport van een erfgoeddeskundige, die ter plaatse alle bouwelementen uit het verleden nazag, duidde enkele historische knappe elementen aan.

Onder de bepleistering werd vastgesteld dat er zich een moer(der)balk bevond uit de 16e eeuw, die het gebouw toen zijn draagkracht bezorgde. Daarnaast waren ook nog de aanhangige kinderbalken te observeren.

Ivan haalde een mooi weetje over deze moerbalken aan: deze balken werden in het verleden enkele maanden in de Schelde gelegd om te harden. De fraaiste verrassing was de 16e-eeuwse kelder onder het pand. De kelder bestaat uit twee gewelfde delen en het metselwerk werd uitgevoerd in handvormbaksteen, kortom een laatmiddeleeuwse kelder. 

De nieuwe eigenaren waren heel opgetogen over deze ruime kelder en renoveerden deze met respect voor de metseltechnieken uit het verleden. Een trapopening in het keldergewelf, die door de vorige eigenaars werd gemaakt, werd met mallen opgemeten en door een vakman met gerecupereerde oude bakstenen gedicht.

Lees ook:

Van Bij Ons

Van bij ons We trekken erop uit in het historisch centrum, op zoek naar interessante meningen en wensen uit de buurt. Patsy D’Hoogh met poedel

Meer Lezen »

Agenda Maart 2022

Agenda Maart 2022 Download de agenda met een overzicht van enkele activiteiten en evenementen in het historisch centrum van Antwerpen. Nu downloaden Terug naar overzicht

Meer Lezen »