Het hart van het Belgische basketbal

Van basketbalpleintjes…
Basketbal leeft in het historisch centrum van Antwerpen. Het waren de Amerikaanse geallieerden die de basketbalsport een grote boost gaven in Antwerpen. In het Sint-Annabos op Linkeroever, waar nu graafmachines de nieuwe Scheldetunnel aan het voorbereiden zijn, lag op het einde van de Tweede Wereldoorlog een wachtkamp voor Amerikaanse soldaten, genaamd ‘Top Hat’.

Daar verbleven toen duizenden Amerikanen die er hun beurt afwachtten om naar hun vaderland gerepatrieerd te worden via de Antwerpse haven. Het lange wachten werd door deze jonge militairen doorbroken door af en toe een partijtje te gaan basketten.

Dit was meteen het begin van onze baskettraditie in het historisch centrum van Antwerpen. Antwerpse jongeren startten een hype rond deze “Amerikaanse” sport. Onder meer op het Sint-Jansplein, de Sint-Jansvliet, de Sint-Andriesplaats en het De Coninckplein ontstonden spontaan basketbalpleintjes.

Op de Veemarkt ontstond in de jaren vijftig de basketbalploeg Zaziko. Dat waren jongeren uit de naburige straten, namelijk de Zakstraat, de Zirkstraat en de Lange Koe- poortstraat, die er hun eerste basketbalwedstrijdjes speelden. Bij Zaziko beleefde onze grote basketballegende Willy Steveniers zijn eerste successen. 

Basketballiefhebbers herontdekten bij het jaarlijkse Retrobasketbaltornooi op de Veemarkt hun helden. Een groep ex-eersteklassers organiseerde er sedert 2011 een jaarlijks tornooi waar oud-spelers aantraden voor de eervolle overwinning.

…tot de wereldtitel 3×3 op de Groenplaats
Door de Coronapandemie was 2019 het jaar waarin voorlopig het laatste retrobasketbaltornooi werd georganiseerd. De twee volgende jaren werd het windstil. Maar de plannen voor dit jaar zijn niet min. De sportliefhebbers krijgen dit jaar een indrukwekkende primeur die de pandemie snel zal doen vergeten. Het 3 x 3 basketbal is een jong en dynamisch onderdeel van het klassieke basket.

Sinds 2020 is het bovendien een Olympische discipline. De absolute wereldtop van deze urban vorm van basket zal binnenkort onze wijk opnieuw laten vibreren. Vanaf 20 juni zal er op de Groenplaats zes dagen lang gestreden worden om de wereldtitel. Antwerpen zet zo een lange basketbaltraditie opnieuw in de kijker.

Lees ook:

Van Bij Ons

Van bij ons We trekken erop uit in het historisch centrum, op zoek naar interessante meningen en wensen uit de buurt. Patsy D’Hoogh met poedel

Meer Lezen »